Magyar közösségi terek

A fiumei magyarok új otthona: az Anna villa

A magyar kormány képviseletében Magyar József zágrábi nagykövet, a HMDK részéről pedig Jankovics Róbert elnök, horvát nemzetgyűlési képviselő írta alá 2019 decemberében azt a tartós használatba vételről szóló szerződést, amely alapján a fiumei magyarok- hivatalosan a HMDK Tengermellék-Fennsík Megyei Szervezete- új helyre költözhetnek, a festői szépségű Anna villába, mely szecessziós stílusban épült 1903-ban Fiume tágabb belvárosának déli részén, a nyilvános strandok közelében. Nevét első tulajdonosának felesége, Marocchini Anna után kapta.

Magyar nyelvi lektorátus

A fiumei tudományegyetem Horvátország három legjobb tudományegyeteme közé tartozik, a magyarországi és horvátországi felsőoktatási és tudományos együttműködés újabb kimagasló állomása, hogy 2020 szeptemberétől itt magyar nyelvi és kulturális képzést indítottak magyar lektor részvételével.  

A lektorátus munkájáról Baričević-Tamaskó Eszter, a lektorátus tanára beszél, az alábbi interjúban:

 
Elérhetőségek:

https://www.ffri.uniri.hr/hr/odsjeci/kroatistika.html

Email: eszter.tamasko@uniri.hr

Múzeumok

Tengerészeti és Történeti Múzeum

A Múzeum téren áll az impozáns, neoreneszánsz kormányzói palota hajdanvolt épülete, amelynek költségeiről egy 1896. évi törvénycikk külön intézkedett, 516 ezer forintot bocsátva erre a célra. A királyi helytartó rezidencájaként szolgáló építmény az egyik legszebb példája a 19. század architektúrájának. Létesítésébe Batthyány Lajos kormányzó támogatólag kapcsolódott be, közvetlenül Hauszmann Alajost, a kor vezető budapesti építészét kérte fel a tervezésre. Ő az épület rendeltetéséből adódóan a reneszánsz életérzést sugalló stílus mellett döntött. A késő reneszánsz nagymestere, Palladio szellemében fogant építmény 1898- ra lett kész. Fiume legeredetibb, legimpozánsabb épülete volt hajdanán, és talán az most is, reprezentatív szalonokkal és külön márványteremmel. A palota 1945. május 3-án a jugoszláv állam tulajdonába került. 1955-ben rendezték be benne a Tengerészeti és Történelmi Múzeumot. E nemes célt szolgálja napjainkban is. Hauszmann emlékét az épület szomszédságában található tér őrzi. Gondozott parkjában (kicsit stílustörően) torpedóvető látható, emlékeztetve arra: e fegyvert Fiumében fejlesztették ki anno, innen terjedt el az egész világon. Az ott összegyűjtött, közönség elé tárt régi mélység-, apály- és dagálymérők, fenékhőmérők, iránytű-készülékek műszertörténeti kuriózumnak számítanak. A kiállítás részét képezik a legkülönbözőbb vitorláshajók makettjei, és persze halászati eszközök, horgok, hálók számtalan változatban, továbbá kikötőeszközök, világítótorony-minták, tengerészeti térképek, köztük a Quarnero dombormű térképe, ezen kívűl gazdag növényés állatgyűjtemény.

Riccardo Zanelle tér (volt Múzeum tér) 1/1, 51000 Rijeka

info@muzej-rijeka.hr

+385 51 336-711

+385 51 351-092

Rijeka város Múzeuma

Rijeka Város Múzeumát 1994-ben alapították, a Népi Forradalom korábbi Múzeumának átnevezésével. A kormányzó palota parkjában található, egy épületben, amelyet Neven Segvic építész tervezett 1976-ban az akkori Nemzeti Forradalmi Múzeum számára. A múzeum egy városi intézmény, amely Rijeka ipari, kulturális és társadalmi (politikai) történelmével kapcsolatos múzeumi anyagok szisztematikus gyűjtésével, valamint szakmai és tudományos feldolgozásával foglalkozik. Rijeka város Múzeuma tizenkét gyűjteményből áll, állandó kiállítással nem rendelkezik, de a gyűjtemények minden hétköznap megtekinthetők és tanulmányozhatók.

Riccarda Zanelle 1/1 tér, Rijeka

 1. +385 51 336 711
 2. +385 51 351 092

info@muzej-rijeka.hr

http://www.muzej-rijeka.hr/

Rijeka Modern és Kortárs Művészeti Múzeum

A Modern és Kortárs Művészeti Múzeum 1948 óta működik mint múzeum és galéria. Gyűjt és őrzi a 19. századi rijeka művészek, valamint a 20. és 21. századi horvát és külföldi művészek alkotásait. A múzeumnak nincs állandó múzeumi kiállítása, és a gyűjteményekből származó munkákat alkalmanként lehet kiállítani tematikus, problematikus és monográfiai kiállításokon.  A Modern és Kortárs Művészeti Múzeum alkalmanként horvát és külföldi szerzőket mutat ki egyéni és csoportos kiállításokkal, kevésbé ismert horvát művészek retrospektíváit tárja fel és szervezi, bemutatja a fiatal művészek munkáit és a horvát kortárs művészek munkáit külföldön. Ezen felül előadásokat és paneleket szervez a modern és kortárs művészet területén aktuális témákról, szerzői és dokumentumfilmeket, valamint filmvetítéseket, valamint oktatási programot szervezik a nagyobb kiállításokkal.

A múzeumnak két kiállítási tere van:

MMSU Rijeka (Krešimirova 26c) és Mali szalon (Korzo 24).

Kresimirova 26c, Fiume

 1. +385 51 492 611
 2. +385 51 334 280
 3. + 385 51 330 982

mmsu-rijeka@ri.t-com.hr

http://www.mmsu.hr/

Természettudományi Múzeum

1946-ban nyitották. Paleontológiai, ásványtani, botanikai és zoológiai gyűjteménye átfogó képet nyújt a régió természetrajzáról.

 

Színházak, koncerttermek

Rijekai Nemzeti Színház

A Rijekai Nemzeti Színház. Közel a kikötőhöz. Helner és Felner bécsi építészek alkotása. A Monarchia idején épült. Egykor Ferenc József császár is megtekintett itt egy előadást. A színháztéren áll Ivan Zajc híres horvát zeneszerző szobra, aki Zrínyi Miklósról operát is írt.

Rijeka bemutató színházát 1885-ben nyitotta meg, 10 évvel a zágrábi előtt, amelyet Helmer és Fellner ugyanezen építészeti csapata tervezett. Az előadóművészet hagyománya 200 éve született, így a közönség a Verdi és más olasz operák kiadásait vetette fel. Gustav Klimt és testvére, Ernst segített létrehozni a díszes mennyezetet. Ma a horvát Nemzeti Színház balettet, operát és színházi előadást tart, és kívül-belül építészeti gyöngyszem marad.

Horvát Nemzeti Színház,

Uljarska 1, Rijeka, Horvátország,

Telefon: +385 51 355 900

Horvát Nemzeti Színház, Ivan pl. Zajca Rijeka

A folyamatos színházi élet hagyománya Rijeka városában több mint két évszázad óta fennáll. A Rijeka Színházat  1953-ban Ivan Zajc elnevezéssel kapta. 1991 óta nemzeti színházi státusszal rendelkezik, és a programot horvát és olasz dráma, opera és balett tevékenységein, valamint koncerttevékenységeken keresztül végzi. A Rijeka Színház repertoárját gondosan átgondolt megkülönböztethetőség jellemzi. A dráma, az opera- és balett-klasszikus, illetve a horvát dráma és az opera örökség alkotásainak új értelmezései történnek, a nemzeti művek hangsúlyozva vannak, hangsúlyt helyezve a kortárs és a fiatal szerzőkre, rendszeresen feltárva a világ előadóművészetének legújabb színházi trendeit. 2004 óta a színház szervezi a "Rijeka Nyári Éjszaka" rendezvényt. A színház az Európai Színházi Konferencia tagja.

Uljarska 1, Fiume

 1. +385 51 355 900
 2. +385 51 355 907
 3. +385 51 212 600

zajc@hnk-zajc.hr

http://hnk-zajc.hr/naslovnica/

Rijeka városi bábszínház

A Rijeka Városi Bábszínházat 1960- ban alapították, és azóta számos művésznek köszönhetően Rijeka kicsik sikere alacsonyabb volt. A színházat 1993 óta Rijeka városi bábszínházként hozták létre. 1996 februárja óta a városi bábszínház újjáépített helyiségben működik, 188 ülőhellyel a teremben. Rijeka városa és Rijeka bábjai otthont adtak a 19. UNIMA világkongresszusnak és a 2004. évi Nemzetközi Bábfesztiválnak. A Bábvárosi Színház házigazdája a Bábszínház áttekintése.

Blaza Polica 6, Rijeka

 1. +385 51 325 681
 2. +385 51 325 691

gradsko-kazaliste-lutaka@ri.t-com.hr

http://www.gkl-rijeka.hr/

 

A város kulturális intézményei

Horvát Kulturális Központ

A Horvát Kulturális Központ a legfiatalabb kulturális intézmény, amelyet 2017 novemberében alapítottak. Az intézménynek nagy előadóterme és színpadja van, színpadi programokra és galériatermekre irányuló képzési programokkal rendelkezik, és városi kulturális központként van kialakítva, amely professzionális személyzetet és felszerelést  biztosít különféle kulturális tevékenységek támogatására  a polgárok kulturális igényeinek kielégítése céljából.

Az intézmény tevékenységei összefüggenek a programok összehangolásával és végrehajtásával az önálló és intézményi kultúrájú szervezetek létrehozásában, az Európa kulturális fővárosa programjainak támogatásával; a Cortil Galéria kiállítása. Az intézmény felel a színpad felszereléséért, a városi rendezvények és programok igényeinek kielégítéséért.
Az intézmény abban az épületben működik, amelyet Josip Pičman vagy Alfred Albini tervrajzának megfelelően építettek 1936 és 1947 között, és amely szerepel a Horvát Köztársaság kulturális javak nyilvántartásának védett kulturális javak listáján.

Strossmayerova 1, Rijeka

 1. +385 51 373 502
 2. +385 51 373 516
 3. +385 51 373 534

https://hkd-rijeka.hr/

Rijeka Városi Könyvtár

A Rijeka Városi Könyvtár Rijeka város központi nyilvános könyvtára, Primorje-Gorski megye kotar megye köz- és iskolai könyvtárainak otthoni könyvtára. A GKR mindenféle könyvtári anyagot beszerz, tárol és felhasznál. Mindenféle könyvtári információt készít, kutat és szolgáltat. Különböző tevékenységek révén animálja, motiválja és oktatja a felhasználókat, mindezt a könyv népszerűsítésének, az olvasásnak, a tudásnak és a lakosság általános oktatási és kulturális szintjének növelése céljából.

Matije Gupca 23, Rijeka

 1. +385 51 211 139
 2. +385 51 215 388
 3. +385 51 338 609

gkri@gkri.hr

http://gkr.hr/

Art Mozi

A művészeti mozi 2008-ban nyílt meg. Platformként működik Rijeka audiovizuális vállalkozásának fejlesztésében, és vállalta a filmkultúra promóterének szerepét. A művészeti mozi nemcsak a filmek vetítésére és nézésére, hanem azok megbeszélésére, a mozgó képek, a film visszatükröződései és a filmreflexiók művészetének oktatására, kommunikálására és feltárására szolgál. Az art-mozi egy központi városi intézményként és egy központi városi mozikként fejlődik, amely folyamatosan kínálja a minőségi filmeket gyermekek és fiatalok számára rendezett programokkal, oktatási és oktatási programokat kínáló filmközpontként, valamint a városi társadalmi élet élénk központjaként.

Kresimirova 2, Fiume

Tel.:+385 51 323 261

info@art-kino.org

http://www.art-kino.org/

A város nagy-rendezvényei

Magyar Napok Fiumében

Az egész hétvégés magyar rendezvénysorozatot 2018-ban rendezték meg először. A Zágrábi Magyar Intézet és a zágrábi magyar nagykövetség szervezésében, valamint a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK) tengermelléki-fennsíki megyei egyesülete társszervezésében létrejött rendezvénysorozat színes programokkal várja a látogatókat: különböző kézműves foglalkozásokkal, népzenével és néptánccal, valamint gasztronómiai különlegességekkel.

Rijekai Nyári Éjszakák

Júliusban Fiume terei és utcái varázsütésre színpaddá alakulnak. A Rijekai Nyári Éjszakák fesztiválon több előadást nézhetünk meg, köztük izgalmas premiereket, táncelőadásokat. De nemcsak színházzal, hanem képzőművészeti kiállításokkal is találkozhatunk az utcákon, sőt maga Trsat vára is galériává változik nyaranta egy-egy napra. Persze a zene sem hiányozhat a forró nyári estékből.

Rijekai Karnevál

Rijekai Karnevál, melyet nem nyáron rendeznek meg, hanem tavasszal. Ő a télűző karnevál. Minden évben megrendezik Rijekán. Január harmadik hetén indul, s majd három héten keresztül tart, egészen február közepéig. A rendezvénysorozat egyik legérdekesebb eseménye a Gyerekek karneválja. Erre az egész országból gyerekcsoportok érkeznek Rijekába, s különböző maskarában vonulnak fel Rijeka utcáin.A Rijekai Karnevál a világ öt legnagyobb karneválja között van; a régi szláv hagyományok és a Velencei Karnevál városi tradíciójának keveredése miatt különösen érdekes. A magyar időkben épült Korzón vonul végig évről-évre a legnevesebb rendezvény. A Fiumei Karnevál egy hagyományos tavaszi karnevál. Ezt korábban a magyar, osztrák, német, orosz nemesek szervezték maguknak a 19. században, ma Európa nagy karneváljai közé sorolják.

Advent

Különösen Adventkor gyönyörűen kivilágított a fiumei öböl felett trónoló Trsat /Tersatto, amely régén önálló város volt, ma Fiume része. (Gradina) Itt a Mária kegyhely és II. János Pál pápa szobor, a Ferences kincstár és a Frangerpán-vár, amelyek jelentős látnivalónak számítanak.

Fiumanka nevű vitorlásverseny

Kihagyhatatlan, hiszen a legnépszerűbb és tömeges részvételi arányukhoz is egyedüli a Rijeka városában megrendezett Fiumanka regatta. A verseny több kisebb, egy-egy hétig tartó bevezető jellegű regattából áll, amely a város partszakászánál kerül megrendezésre minden év júniusában. Az esemény csúcsa a szombati verseny, amelyen több mint száz vitorlás vesz részt. Micsoda kilátás nyílik erre egy másik vitorlásból, tengerpartról vagy a levegőből!

A Jazz Time-fesztivál

A program a helyi dzsessz kedvelőket gyűjti egybe. Nagy segítség ez a kedvelőinek, hisz számos feltörekvő zenészeket ismerhetünk meg. Az International Jazz Time Rijeka, az egyik leghosszabb ideje működő horvát jazz zenei fesztivál, amely már több mint két évtizeden keresztül viszi a jazz meghatározó neveit Fiuméba, novemberben. Ma a legerősebb horvát jazzfesztiválnak nevezhetik. A fesztivál fejlesztése már történelem, Fiume és környéke fiatal jazz zenészei bizonyítják az ilyen típusú fesztivál szükségességét. A Jazz Time fesztivál hozzájárul a fiumei jazzmuzsikusok tehetséges generációjának megerősítéséhez, és betekintést nyújt más országok legújabb jazz zenei eseményeibe.